Tampereen 56. Valoviikot valaisevat kaupungin 29. lokakuuta lähtien

Perinteiset Valoviikot täyttävät Tampereen loistollaan vuoden pimeimpänä aikana. Tampereen 56. Valoviikkojen aikana aiemmilta vuosilta tutut valokoristeet sekä uudet ja yllättävät valoteokset koristavat kaupunkia 29.10.2021 lähtien. Valoja voi ihailla koko pimeän ajan aina 13.3.2022 asti. Valoviikkojen avajaisia vietetään perjantaina 29.10. kello 19 Koskipuistossa.

Tampereen Valoviikkojen uudet kokonaisuudet ovat Hämeenkadun uusi valaistus sekä Keskustorin ja Hämeenpuiston kortteleista löytyvä Valogalleria.

Hämeenkadun ylle valaisinpylväisiin asennetut 36 led-valoverhoa muodostuvat yhdessä Tammerkosken valaistuksen kanssa Tampereen keskustaan uudenlaisen valon akselin. Hämeenkadun valaistus ulottuu aina Rautatienkadulta Hämeenpuistoon saakka. Hämeensillalla valoverhoa ei ole, vaan sillalla valaistus on rauhoitettu perusvalaistukseen.

Hankekehityspäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta kertoo, että Hämeenkadun ratikkatyöt tekivät mahdolliseksi Tampereen pääkadun valaistuksen uudistamisen kokonaisuutena. Toimivan katutilan lisäksi erityistä huomiota kiinnitettiin pimeän ajan valaistukseen ja sen monipuolisuuteen.

– Valoverhot ovat kaksi metriä korkeita ja 11 metriä leveitä valopisteistä koostuvia pintoja, joihin voidaan ohjelmoida erilaisia valaistusaiheita, kuten liikkuvia kuvioita, videoita ja valotaideteoksia. Valaistus elää kaupungin rytmissä ja valaistusta voidaan muuttaa muun muassa eri teemojen, aiheiden ja vuodenaikojen mukaan. Valoviikkojen aikana Hämeenkadun valaistukseen voidaan toteuttaa monipuolisesti erilaista valotaidetta, Markus Joonas sanoo.

Hämeenkadun valaistukseen on mahdollisuus poimia vaikutteina tapahtumista, ilmiöistä tai teemapäivistä. Tämän vuoden valoviikoilla valaistus elää ja vaihtuu vuodenaikojen mukaan, joten valoilla voidaan luoda erilaisia tunnelmia syksyn ruskasta joulun odotukseen ja talven pakkaspäiviin. Esimerkiksi itsenäisyyspäivän ja uuden vuoden kunniaksi on luvassa yllättävää valoilottelua.

Valogalleria tuo valotaidetta taloyhtiöiden julkisivuihin

Valoviikkojen toinen kohokohta on Keskustorin ja Hämeenpuiston väliin sijoittuva Valogalleria. Kaupunkitilaan tuodut 15 valotaideteosta heijastetaan taloyhtiöiden julkisivuihin. Valtaosa teoksista on valittu Tampereen taidemuseon ja Tampereen kaupungin kokoelmista.

Kaupunkilaisia-näyttelyn teokset kuvaavat eri ikäisiä kaupunkilaisia arjen aherruksessa ja vapaa-ajan vietossa. Teosten suunnittelussa on mukana myös nykytaiteilijoita. Valogalleria juhlistaa Tampereen taidemuseon 90-vuotista historiaa.

Valogallerian teoksiin pääsee tutustumaan Tampereen keskustassa 29.10.2021 alkaen. Näyttelyyn tullaan järjestämään opastettuja kävelykierroksia.

Koristevalaisua ja tuttuja valokuvioita

Hämeenkadun lisäksi koristevalaistu alue keskustassa on lähes koko Keskustorin ympäristö. Aleksis Kiven kadulla Frenckellin aukion kohdalla pylväät saavat valaistuksen ja Keskusvirastotalon edustaa koristavat valoverhot. Upeat valokruunut valaisevat Kuninkaankadulla. Tunnelmalliset valopallot ilahduttavat kulkijoita aina Tallipihalle asti. Valopalloja pääsee ihailemaan myös Näsinpuistossa Milavidan ympäristössä. Konsulinsaaressa jatkavat tutut hevoset laiduntamistaan. Kulttuuritalo Laikun ympäristöä valaistaan muun muassa valopalloilla.

Stockmannin seinustalla on vanha tuttu jäälyhty. Avointa dataa hyödyntäen lyhdyn värit näyttävät säätilan. Poutasäällä väri on oranssinpunainen, sateella syvän sininen, ja pilvetön taivas saa värit sininen ja valkoinen. Räntäsade tuo jäälyhtyyn punaisen ja purppuran värit, ja lumisateella näkee hiutaleiden laskeutuvan jäälyhdyn säleissä. Jäälyhdyn nappia painamalla lyhty myös kertoo, onko joukkueesi Ilves vai Tappara tai voit saada arvotuksi myös puolueettomat värit.

Tuomiokirkonkadulla olevat puut Kyttälänkadun ja Hämeenkadun välisellä osuudella puetaan valoihin. Hämeenkadun ja Verkatehtaankadun väliä koristavat valoketjut. Musiikin Tähtikatu Åkerlundinkadulla erottuu kaupunkikuvasta muuntuvalla erikoisvalaistuksella, joka huomioi tähtilaatat. Tähtilaatat kohdevalaistaan ja koko kadun merkittävyyttä korostetaan värivalaistuksella.

Tammelantorilla nähdään tänäkin vuonna tuttuja valokuvioita, kun pylväisiin kiinnitetyt siili- ja tammenlehtikuviot syttyvät. Valopallot reunustavat Yliopistonkatua.

Avajaisia vietetään perjantaina 29.10. kello 19-19.30

Valoviikkojen avajaisia juhlitaan perjantaina 29.10. kello 19.00-19.30 Koskipuistossa. Valoviikot avaa Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Musiikista vastaavat Lauri Mikkola ja Pia Piltz. Tilaisuuden juontavat Riku Suokas ja Johanna Tohni. Tapahtuma huipentuu Tanssivat vedet -suihkulähde-esitykseen, jossa valaistut vesisuihkut tanssivat Tammerkoskessa musiikin tahdissa. Näyttävästä esityksestä pääsee parhaiten nauttimaan Koskipuistosta Tammerkosken itäpuolelta.

Tanssivat vedet -esitystä voi käydä ihastelemassa Koskipuiston rannalla 7.11. asti joka ilta kello 19.00, 20.00 ja 21.00. Esitykset ovat saman illan aikana samansisältöisiä, mutta eri päivinä esitystä voi ihailla eri musiikin tahdissa. Tämän vuoden teemana on musikaalimusiikki. Esitys kestää noin 10 minuuttia.

Valoviikot syttyvät 29.10. lähtien joka päivä hämärän laskeutuessa ja sammuvat arkipäivisin noin kello 23 ja viikonloppuisin noin kello 05.

Lisätietoja

Valaistusratkaisut:
Markus Joonas, hankekehityspäällikkö
puhelin 050 345 0705
sähköposti markus.joonas (at) tampere.fi

Valoviikkojen avajaiset:
Saara Saarteinen, tapahtumapäällikkö
puhelin 040 801 6222
sähköposti saara.saarteinen (at) tampere.fi