Tampereen Valoviikot valaisevat kaupungin 28.10. alkaen

Kaksi ihmistä istuskelee värivaloin koristetulla Finlaysonin alueella talviaikaan.

Perinteiset Valoviikot valaisevat jälleen Tampereen vuoden pimeimpänä aikana 28.10. lähtien. Tapahtuman avajaisia vietetään perjantaina 28.10. kello 19.00–19.30 Koskipuistossa. Valoviikot päättyvät loppiaiseen eli 8.1.2023 pois lukien Valogalleria, joka jatkaa 12.3.2023 saakka.

Valoviikot tarjoavat myös tällä kertaa uusia ja näyttäviä valokokonaisuuksia sekä aiemmilta vuosilta tuttuja valokuvioita. Lisäksi Tampereen taidemuseon tuottama Muumit ja talven taika -näyttely ilahduttaa keskustan kortteleissa 12.3.2023 saakka. 

Muumikuvitukset ihastuttavat Valogalleriassa

Valoviikkojen kohokohta on Keskustorin ja Hämeenpuiston väliin sijoittuva perinteinen Valogalleria, joka esittelee tällä kertaa Tove Janssonin alkuperäiskuvituksia Muumit ja talven taika -näyttelyssään 28.10.2022–12.3.2023. Näyttely perustuu vuonna 1957 valmistuneeseen Taikatalvi-romaaniin. Siinä 14 kuvitusta ja yksi animaatio tuovat iki-ihanat muumihahmot seikkailemaan valoteoksina rakennusten seinille Keskustorin ja Hämeenpuiston kortteleihin. Näyttely on Tampereen taidemuseon tuottama ja se juhlistaa Muumimuseon 5-vuotista taivalta. 

Muumimuseo järjestää näyttelyyn maksuttomia, opastettuja koko perheen kävelykierroksia. Kierroksia on torstaisin tämän vuoden puolella 3.11., 24.11. ja 29.12. sekä ensi vuonna 5.1. ja 26.1. Matkaan lähdetään aina kello 18 Hallituskadun ja Näsilinnankadun kulmasta ja kierros päättyy Puutarhakadulle kaupungin virastotalon nurkille noin kello 19.

Valaisuja keskustassa, Hiedanrannassa ja Hervannassa

Tänä vuonna Hämeenkatu koristellaan näyttävillä led-valoverhoilla, jotka valaisevat Hämeenkatua aina Rautatienkadulta Hämeenpuistoon saakka. Aleksis Kiven katu valaistaan lyhtypylväisiin kiinnitetyillä valokoristeilla ja -ketjuilla ja keskustorin julkisivuja koristetaan jouluisilla projisoinneilla. Valoketjuja voi ihastella myös Hämeenpuistossa. Konsulinsaaressa ohikulkijoita ilahduttavat tutut valohevoset. Kuninkaankadun pohjoispäätä valaisee valoverho ja pohjoispäästä aina Tallipihalle saakka katuja koristavat valopallot. Palloja pääsee ihailemaan myös Milavidassa, Laikunlavalla ja Yliopistonkadulla.

Tammelantoria valaisevat pylväisiin kiinnitetyt pöllö- ja tammenlehti-aiheiset kuviot. Hiedanrannassa kulkevat voivat ihastella valokuvioin ja värivaloin koristeltua pajaa, möljää ja Hiedanrannan kartanoa. Lisäksi Hiedanrannassa on esillä Energiakilpailun voittotyö. Hatanpään valtatietä reunustaa värikkäät valokoristeet. Hervannassa Lindforsin tien pylväät on koristeltu valokuvioin. 

Avajaisia juhlitaan perjantaina 28.10. 

Valoviikkojen avajaisia vietetään perjantaina 28.10. kello 19.00–19.30 Koskipuistossa. Avajaisiin on vapaa pääsy. Valoviikot avaa Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Tapahtumassa kuullaan kaikkien tuntemia musiikkikappaleita Osmo Ikosen sekä tunnetun yllätysesiintyjän esittäminä. Mukana myös Ukulele Jarmo Julkunen ja Tampereen ukuleleorkesteri. Tilaisuuden juontaa toimittaja Milla Madetoja.

Tapahtuma huipentuu Tanssivat vedet -teokseen, jossa valaistut vesisuihkut tanssivat Tammerkoskessa musiikin tahdissa. Tapahtuman äänentoisto on suunnattu vain Koskipuistoon, joten katsomispaikkana toimii Koskipuisto.

Tanssivat vedet -teosta voi käydä ihastelemassa Koskipuiston rannalla yhteensä kymmenenä iltana 28.10.–6.11. kello 19.00, 20.00 ja 21.00. Perjantaina 4.11. ja lauantaina 5.11. järjestetään lisänäytökset klo 17.30. Tanssivien vesien teemana on rauha, rakkaus, toivo ja solidaarisuus. Teoksesta voi nauttia joka päivä eri kappaleiden tahdissa. Teos kestää noin 7–10 minuuttia.

Valoviikot syttyvät 28.10. lähtien joka päivä hämärän laskeutuessa ja sammuvat arkipäivisin noin kello 23 ja viikonloppuisin noin kello 05.

Valoviikot päättyvät loppiaiseen

Tampereen kaupunki osallistuu valtakunnalliseen Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan, jonka myötä myös Valoviikkojen kestoa lyhennetään. Valoviikot päättyvät loppiaiseen eli 8.1.2023 pois lukien Valogalleria, joka jatkaa 12.3.2023 saakka. Valoviikkojen energiankulutus on pienentynyt led-tekniikan ja valojen uusimisen myötä merkittävästi. 

Valoviikoille valoa tuovat Hämeenkadun valoverhot, Hatanpäänvaltatien pylväät sekä Tammerkoski ovat kiinteitä asennuksia, joten niiden käyttöä jatketaan ympäri vuoden harkitusti.

*** Päivitetty 4.11.2022: Lisätty tieto Tanssivien vesien lisänäytöksistä 4. ja 5.11.

Lisätietoja

Valaisuratkaisut Hankekehityspäällikkö Markus Joonas

Puhelin:

050 345 0705

Valoviikkojen avajaiset Tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen

Puhelin:

040 801 6222

Kuvat: Jonathan Melartin