Valogalleria

Tuomo Rosenlundin ja Mika Hannulan valoteoksia Tampereen keskustaan Valoviikkojen ajaksi

Kuvataiteilija Tuomo Rosenlundin ja kirjailija Mika Hannulan yhteisnäyttely Urbaani Utopia yhdistää visuaalista ja sanallista kerrontaa. Kolmentoista teoksen kokonaisuus hahmottaa kuvin ja sanoin kahden erilaisen ilmaisutavan vuorovaikutusta ja tapaa käsitellä samansuuntaisia teemoja. Näyttely tuo kuvan ja tekstin yhteen tavalla, jossa kumpikaan ei ole mitään ilman toista. Valogallerian teokset heijastetaan rakennusten seiniin Tampereen keskustassa 27.10. alkaen. Valogalleria on osa Tampereen Valoviikkojen ohjelmaa, ja näyttely on Tampereen taidemuseon tuottama. Valoteokset ovat esillä 27.10.2023–10.3.2024 päivittäin pimeään aikaan, noin klo 17–23.

Näyttelyn teokset kuvaavat yksityiskohtien ja anekdoottien kautta arjen kauneutta, takapihojen outoa valoa ja rosoisuutta. Rosenlundin ja Hannulan mukaan ”Teoksissa hahmottuu kokemamme arki, jossa yritämme tulla toimeen keskellä dramaattisia muutoksia, keskellä mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia, keskellä faktan ja fiktion pystypainia – imaginääristä prosessia, jossa luodaan kuvaksi ja sanoiksi se, mikä ei vielä ole, mutta jonka jo osaamme aavistaa, kuvitella.”

Urbaani utopia on jatkoa Rosenlundin ja Hannulan aiemmille yhteisnäyttelyille, joita on nähty esimerkiksi Tampereen taidemuseossa 2018, Finlayson Art Areassa 2020 ja Galleria Himmelblaussa syyskuussa 2023.

Kävelykierrokset

Tampereen taidemuseo järjestää Valogalleriaan maksuttomia taiteilijakierroksia. Oppaana toimii kuvataiteilija Tuomo Rosenlund. Kierroksia järjestetään yhteensä kolmena torstaina; 23.11., 30.11. ja 4.1. Matkaan lähdetään aina klo 18 osoitteesta Hallituskatu 9, eli Hallituskadun ja Kuninkaankadun kulmasta. Kierros päättyy Puutarhakatu 11:n kohdalle eli Tampereen Pantin eteen noin klo 19.

Tampereen Taidemuseo.

Taiteilijat

  • Tuomo Rosenlund (s.1976) on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Piirtäminen on aina ollut keskiössä Rosenlundin työskentelyssä. Viime vuosina häneltä on nähty dokumentaarisia, rakennettua ympäristöä havainnoivia ja kommentoivia tussipiirustuksia. Rosenlund tunnetaan myös julkiseen taiteeseen erikoistuneesta ROP-taiteilijaryhmästä.

  • Mika Hannula (s.1967) on Berliinissä ja Naantalissa asuva tutkija, kirjailija, kriitikko ja kuraattori. Hän väitteli poliittisesta filosofiasta tohtoriksi Turun yliopiston valtio-opin laitokselta vuonna 1997. Hannulan tuorein julkaisu on Leikin filosofia, Parus Verus 2021. Missing in Action ─ Ethics, Narratives and Memories -teos ilmestyy vuonna 2024, ja sen julkaisee University of Osijek, Kroatia.

Kuva: Tampereen taidemuseo

Konsulinsaaressa Tammerkoskessa hevosvalokoristeita pimeänä syyspäivänä.

Tutustu valaistuihin kohteisiin!

Syksyn pimetessä Tampereen keskusta kiedotaan valoon. Tervetuloa ihailemaan upeita valoteoksia, projisointeja sekä valokuvioita vuoden pimeimpänä aikana!

Valaistut kohteet