Valohahmot lumoavat Näsinpuistossa joulukuussa

Joulukuun 10. päivänä kello 16 hämärän laskeutuessa Näsinpuistossa Tallipihan ja Milavidan välisen alueen valaisevat Alexander Reichsteinin taianomaiset valohahmot. Tunnelmaa täydentää eri aikakausien musiikista koostettu äänimaisema. Teokset ovat esillä 21. joulukuuta saakka. Näyttely on osa Tampereen Valoviikkojen ohjelmaa.

Museo Milavida ja Tampereen valoviikot halusivat tuoda elämää ja valoa talviseen Näsinpuistoon. Samalla museo tahtoi varmistaa näyttelyidensä saavutettavuuden koronavuoden mahdollisissa poikkeusoloissa.

– Alexander Reichsteinin lumoavat teokset sopivat erityisen hyvin Näsinpuiston historialliseen miljööseen, kertoo tutkija Mari Lind Museo Milavidasta.

– Kun vielä saimme yhteistyökumppaniksemme Tampereen valoviikot, oli hienoa päästä tuomaan tämä upea näyttely tamperelaisten iloksi.

Valoteokset ovat taiteilija Alexander Reichsteinin käsialaa.

– Uskon, että jokainen vanha rakennus säilyttää kuvia ihmisistä, jotka ovat joskus asuneet siinä. Mikään ei katoa jäljettömiin: kauan sitten puhuttuja sanoja kaikuu edelleen, kuuluu askeleita ja hengitystä, kannusten helinää ja silkkimekon kahinaa… Menneiden aikojen hahmoja kuljeskelee puutarhassa, tapaa toisiaan salongissa ja lähtee parvekkeelle hengittämään raitista ilmaa, Reichstein kertoo He olivat täällä -teossarjansa taustasta.

– Olin miettinyt pitkään, onko mahdollista luoda kolmiulotteisia piirroksia hahmoista, jotka olisivat kestäviä mutta samalla haamumaisia ja läpikuultavia. Juuri sen olen nyt saavuttanut. Installaationi herättää henkiin ihmishahmoja eri aikakausilta, Reichstein kertoo.

Avajaisilta 10.12. järjestetään yhteistyössä Café Milavidan kanssa. Valot teoksiin sytytetään kello 16. Paikallishistoriaa Näsinpuiston iltaan tuovat Wilhelm ja Constance von Nottbeckin roolihahmot. Tulishowryhmä Flamma esiintyy klo 19. Museo Milavidassa järjestetään opastuksia Palatsin joulu -näyttelyyn (klo 16.30, 17.30 ja 18.30) ja Näsilinnan aulassa soivat jouluiset jazzsävelmät. Cafe Milavidassa on saatavilla glögiä ja muita juomia sekä makeita ja suolaisia herkkuja. Sisäänpääsy klo 15 alkaen: kaikki lastenlipun hinnalla (5 €). Museo on avoinna klo 20 asti.

Lisätietoja:

Taiteilija Alexander Reichstein, 044 033 9399
Tutkija Mari Lind, Museo Milavida, 040 801 6547
Hankekehityspäällikkö Markus Joonas, Tampereen kaupunki, kehitysohjelmat, 050 345 0705

Alexander Reichstein

Alexander Reichstein on syntynyt Moskovassa vuonna 1957 ja opiskellut Moskovan Graafisessa Korkeakoulussa painotuotteiden suunnittelua ja kuvitusta. Valmistumisen jälkeen hän on suunnitellut ja kuvittanut kirjoja aikuisille ja lapsille. Vuodesta 1990 Reichstein on asunut Helsingissä. Hän on kuvittanut lastenkirjoja ja julkaisuja sekä suomalaisille että ulkomaalaisille kustantajille, vetänyt työpajoja ja taidekursseja, järjestänyt tapahtumia, toteuttanut näyttelyprojekteja ja osallistunut festivaaleihin (Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Islannissa, Venäjällä, Ranskassa, Englannissa, Puolassa, Latviassa, Liettuassa, Israelissa). Merkittävä osa hänen työtään on suurien näyttelyprojektien ja installaatioiden luominen eri kohderyhmille.

• 1997 Finlandia-junior palkinto

• 1998 Topeliuksen juhlavuoden mitali

• 2008 Valtion lastenkulttuuripalkinto interaktiivisista näyttelyistä

• 2016 Svenska litteratursällskapet i Finlandin palkinto kuvituksista

• Teoksia taidekokoelmissa sekä Suomessa että ulkomailla (Saksa, Ruotsi, Norja, Israel, USA, Sveitsi, Itävalta, Venäjä)

• Suomen Kuvanveistäjäliiton, Grafia ry:n ja Suomen Kuvittajat ry:n jäsen

http://www.museomilavida.fi/